Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Výstava Barbie v Krnově

Městské muzeum v Krnově představuje veřejnosti od 3.2.2007 do 3.3.2007 soukromou sbírku Barbie panen pod názvem „Barbie, jak je znáte a neznáte“. Sbírka je vlastnictví p. Lublinerové, rodačky z Krnova, která v současné době žije v SRN.
P. Lublinerová sbírá Barbie od roku 1999, kdy na myšlenku sbírat tyto panny ji přivedl její manžel. Ten ji velmi barvitě vylíčil televizní pořad o paní B. Dorfmannové z Düsseldorfu, která sbírá, restauruje Barbie panny. Tato paní je majitelkou jedné z největších sbírek Barbie a je zapsaná v Guinessově knize rekordů. Vyprávění budoucí sběratelku zaujalo a řekla si: „ Barbie jsem nikdy jako holka neměla, viděla jsem ji je na obrázku, moje dcera si s Barbie také nikdy nehrála, tak proč ne. Zní to velmi zajímavě!“ a s nadšením se pustila do sbírání.
Začala nakupovat panny podobné Barbie na bleších trzích, ale záhy zjistila, že bez rady, vědomostí se v široké paletě panen nevyzná. Začala se pídit po literatuře. A jak se říká „náhoda je blbec“, dostal se ji do rukou časopis s článkem o p. Dorfmann i kontaktem na ni. Neváhala, zatelefonovala a jela se svým mužem na konzultační návštěvu. S sebou si vezla své „poklady“ a kopii knihy o Barbie. Za získané rady od p. Dorfmann je ji do dnes vděčná.
V současné době sbírka obsahuje 500 panen a velké množství oblečení. Na výstavě jsou k vidění panny od roku 1960 až po rok 2006. Můžete zhlédnout i tři panny z doby před vznikem Barbie. Jsou to dvě Hong Kong Lilli a Miss Seveteen. Panny zastupují pannu Lilli – propagační postavičku německého deníku Bild, která byla vyráběny v od r. 1955 do r. 1964. Hong Kong Lilli byla vyráběna v licenci německé panny panen Marxem v Hong Kongu v letech 1955-1956, protože německá výroba nemohla pokrýt poptávku po Lilli.
První Barbie se představila v roce 1959 na světové výstavě hraček v New Yorku, ale její jméno je od 1958 chráněno autorském právem. Je téměř dokonalou kopii německé Lilli, podle které byla vyráběna. Nejstarší Barbie na výstavě neuvidíte, protože je velmi vzácná a neuvěřitelné drahá( v září 2006 byla první Barbie bez kartonu vydražena za neuvěřitelných 4800,-€).
Majitelka na výstavě představuje své dvě nejstarší panny, které jsou z let 1960-1961(mají olejový nádech obličeje). Mimo pár vyjímek, které ještě ve sbírce schází, jsou zde zastoupeny všechny „důležité“ a zajímavé panny od roku 1962 až do roku 1979. V tomto období bylo pro Barbie vymyšleno nejvíce novinek v konstrukci těl, ve tvaru obličeje, vlasech a oblečení.
Nejvíce panen je z let 1980-1991, protože toto období si sběratelka vytýčila jako svou doménu. Nekrásnější panny jsou panny porcelánové, portrétní a limitní. Zástupkyně těchto panen si můžete na výstavě také prohlédnout.
Portrétní panny zastupuje vůbec první portrétní panna Mattelu – Twiggy. Ale zde můžete spatřit i jiné portrétní panny. Zde se majitelka sbírky návštěvníkům omlouvá, že mnoho panen je v originálním balení. Nejvýše hodnoceny jsou panny v originál balení a pouhé vytažení panny z kartonu snižuje její sběratelskou hodnotu.
Je to neuvěřitelné, že původně
panna určená pro hraní se stala sběratelským „kultem“ a netýká se to jen panen limitních, ale týká se to i panen na hraní, které jsou v miliónových nákladech dodávány na trh.
A co můžete ještě vidět?
Tak je to svatba Midge a Allana z roku 1964 a tutéž svatbu z roku 1990, Barbie dům s pannami z roku 1967 a dům z roku 1998. Máte možnost porovnávat. První mechanické Barbie a Barbie na baterie, velké panny 45cm a 90cm. Velmi zajímavé a pěkné jsou dvě panny upraveny designérem. Je zde k vidění i mnoho Barbie oblečení, protože toto se stalo také sběratelským oborem.
Na výstavě se neprezentuje jen Barbie, ale najdete tu i Kena, Midge, Allan, Skippra a jiné. Celá rodina a všichni přátelé Barbie tu ale zastoupeni nejsou, protože celý okruh je velmi rozvětven a sběratelka svůj zájem upíná k Barbie.
Nejen Americe se Barbie vyrábí,ale mnohé podobné panny se dnes vyrábí v Číně, Turecku, ale i v Evropě. Od roku 1964 do současnosti je v Německu vyráběna panna jménem Petra, která je Barbie podobná. První Petru na výstavě také naleznete. Můžete zhlédnout i panny poškozené-ohrané, ale hned za nimi jsou k vidění panny opravené. Téměř ke konci výstavy jsou k vidění i ukázky knih a časopisů o Barbie pannách.Celá výstava je tématicky velmi rozsáhlá a zajímavá. Sami, svou návštěvou máte možnost toto vše posoudit.
MIKS - Městské muzeum Krnov
Zacpalova 1, 794 01 Krnov
4. února - 2. března
Vernisáž výstavy proběhne 2. února 2007 v 17.00 hodin

 

 

TOPlist





 

 Webmaster