Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Výstava v Domažlicích

Marie Kasalická představuje závěsné hračky, ale také modely interiérů pro dětské domovy.
Dětskému světu je věnována výstava plzeňské výtvarnice, designérky Marie Kasalické v Galerii bratří Špillarů v Domažlicích. Výstava má název "Pro děti" a návštěvníci si mohou prohlédnout nejen závěsné hračky, ale především modely interiérů, které Kasalická připravovala pro školky, dětské domovy a nemocnice.
Domažlice, Plzeň - K výtvarnému zpracování dětských prostorů se podle vlastních slov dostala Marie Kasalická náhodou. „Poprvé jsem byla oslovena v souvislosti s přípravou mateřské školky v Koutě na Šumavě. Své návrhy sice předložil i architekt, ale realizátoři projektu usoudili, že nejlepším řešením bude, když návrhy interiéru předloží žena a matka,“ vysvětlila Kasalická.
Čekal na ní tehdy nelehký úkol. „Školka byla v objektu zámku s obrovskými prostory. Navíc pedagogové ze školek na severu Čech tehdy zkoušeli, zda tu zvládnou děti třítýdenní pobyt. Prostředí tedy pro ně muselo být lákavé a zajímavé,“ doplnila výtvarnice. Celkem se od té doby podílela na dalších šesti podobných objektech. „Například dětská ložnice v takovém prostředí by měla mít určitá specifika. Dítě žije většinu dne v kolektivu, bez možnosti soukromí. Postýlky jsem se například v Trnové snažila sestavit tak, aby každé z dětí mělo svůj vlastní koutek, kde se může zklidnit a cítit volně,“ doplnila designérka.
Designu se Marie Kasalická věnuje od začátku své tvorby. „Přišlo mi docela zajímavé dělat i věci, které ostatní malíři považovali za nevýznamné, například informační systémy, firemní loga nebo různé tabule. Právě zkušenosti z designu se mi hodily při tvorbě pro děti. Také ty potřebují zjednodušenou formu vyjádření, bez velkých a násilných barevných kombinací. Prvním měřítkem je tu vždy funkčnost a jí se přizpůsobuje i estetická stránka,“ míní Kasalická.
V současné době se výtvarnice nejvíce těší na léto, které s ní na chalupě budou trávit její tři vnoučata. „Svého syna jsem k malířství příliš nevedla, u vnoučat už takovou chybu neudělám. Na chalupě dostanou k dispozici moje barvy, štětce a další výtvarné náčiní a budou moci malovat nebo modelovat z hlíny. Také se s nimi snažím hodně cestovat po světě a těším se, že se v létě dostanu také k tomu, abych si namalovala něco podle své vlastní chuti,“ dodává Marie Kasalická.
Výstava Pro děti v domažlické galerii potrvá do 20. 6. 2004 a autorka počítá také s besedou pro děti.

 

 

TOPlist





 

 Webmaster