Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Tragické hračky

Přestože je doba před vánoci a každý se snaží nakoupit co nejkrásnější hračky, ve Velké Británii letí úplně něco jiného.
Barbie je zralá na důchod, plyšáci nejsou zajímaví, pokud mají obě oči a všechny končetiny. Přitroublý úsměv Medvídka Pú nadchne snad jen kojence. Takový pocit může mít návštěvník britských hračkářství při pohledu na poličky s hračkami, které jdou letos nejvíce na odbyt.
Revolta proti jednoduchému optimismu starých hraček a pohádek je podkopávána již léta vynalézavými výrobci uvádějícími na trh smradlavé figurky, ježaté trolly, medvídky v sado-maso oblečcích a další hračky rozhodně nešířící růžovoučkou pohodu. Děti celého světa se již léta identifikují se smutnou holčičkou Emilií Podivnou, která se raději než rodiči obklopuje lebkami a černými kočkami. Mít tričko nebo tašku s Emiliinou podobiznou patří k módě a zároveň prvním existenciálním gestům dětského světa.
Úspěšné komiksy s touto postavičkou vydává americké nakladatelství Dark Horse. To se také postaralo, aby neupadli v zapomnění jiní hrdinové smutné postavy, obyvatelé knihy ponurých říkanek Tima Burtona Melancholická smrt ústřičného chlapce. Kniha vyšla v roce 1997, ale teprve série plastových figurek a několik krátkých animovaných filmů s některými z nich jí zajistily nesmrtelnost. Děti si mohou koupit například figurku chlapečka s hřebíky zabodnutými v očích, smutného supermana, který nikomu nedokáže pomoci, nebo holčičku s očima po celém obličeji. Figurky mají obchodní název Tragické hračky.
Mohutné merchandisingové aktivity spojené s Mrtvou nevěstou vítězné tažení tragických hraček korunují. pokud se o tomto fenoménu chcete dozvědět více, podívejte se na domácí stránky této zajímavé holčičky - zde.

 

 

TOPlist





 

 Webmaster