Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Ježíškova pošta 2007

Děti posílají Ježíškovi dopisy s vánočním přáním odnepaměti, ale teprve čtrnáctým rokem můžou mít doručení nebeskému adresátovi úředně potvrzeno. V novodobé historii se ukazují případy, že kdejaký úřad chce být žádaným prostředníkem, ale málo platné, Česká pošta na Božím Daru má s poštou nebeskou nejdelší spolupráci a nebi je nejblíže. Boží Dar je totiž nejvýše položené město ve střední Evropě.
Od třetího do jedenadvacátého prosince tak můžou nejenom děti, ale všichni, kteří chtějí potěšit své přátele a známé přáním s razítkem Vánoční pošty, tedy s "ouředním ježíškovským potvrzením", poslat vánoční přání na adresu:

Vánoční pošta
362 62 Boží Dar

Vánoční přání pěkně opatřete známkou a zpáteční adresou, vložte do obálky a pošlete na výše uvedenou adresu. A pak už nechte pracovat Vánoční poštu.
S podivem je zapotřebí podotknout, že ačkoli se nová doba vyznačuje spíše sklonem k ateismu než vyznáváním hodnot duchovních, zájem o Vánoční poštu roste každým rokem. Přesný počet listovních zásilek Pošta spočítat nedokáže, zájem o ježíšovské razítko však umí vyjádřit ve váhových jednotkách. V roce 2002 přišlo na Boží dar 285 kg přání, v roce 2005 se zájem zvýšil na 415 kg a loni už přání přerostly pětistovku - na rovných 550 kg. Poštovní doručovatel který má dopisy v ruce každý den, byl počet zásilek možná odhadl přesně, ale z tiskového centra České pošty se dostáváme pouze ke kvalifikovanému odhadu – těch přání jsou prostě tisíce.

Zajímavosti o Vánoční poště
Vánoční přání nechodí pouze z České republiky. Když řeknete kdejaký stát z Evropy, nebudete se mýlit. Výjimkou není ani vánoční přání třeba z Austrálie.
Při běžném provozu zastanou poštovní povinnosti na Božím Daru dva lidé. Orážení vánočních dopisnic je ale skutečná řehole a vzhledem k narůstajícímu počtu přání dvě ruce s razítkem prostě nestačí. K místním pošťákům tak v prosinci přibudou další dva poštovní brigádníci.
Je šestadvacátého listopadu, do Štědrého večera zbývá téměř přesně měsíc. Na kapra i vánoční stromeček je ještě brzo - ne tak na vánoční nebeské přání. Zajeďte se na poštu Boží Dar podívat. Už nyní tam dorazilo pár stovek přání, čekajících na razítko. Přesně 17 kilogramů a 300 gramů.

Pošta vydává ročně celou řadu příležitostných razítek, která „loví“ především filatelisté a sběratelé. Jejich výjimečnost spočívá v tom, že se používají pouze několik dní a po určité době je velmi obtížné je získat. Zvláštností mezi příležitostnými razítky jsou tři tradiční razítka, která se používají rok co rok a mění se pouze jejich motiv. Jsou to razítka Ježíškovy pošty, která úřaduje na Božím Daru, velikonoční v Kraslicích a valentýnská v Milostíně.

TOPlist





 

 Webmaster