Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Jů a Hele v Brně na Špilberku

Tradiční vánoční výstava představí v pořadí již šestého výtvarníka, který ve své tvorbě nezapomíná na dětského diváka.
Po studiu na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové v ateliéru profesora Adolfa Hoffmeistera se Stanislav Holý věnoval časopiseckým a knižním ilustracím a kresleným seriálům, interiérovým a exteriérovým realizacím ve spolu-práci s Českou televizí.
Od roku 1971 pravidelně vystavoval doma i v zahraničí, na samostatných i společných výstavách. V Brně byla samostatná výstava prací Stanislava Holého uspořádána v roce 1979 v Domě pánů z Kunštátu.
Od začátku šedesátých let minulého století se Stanislav Holý (25.2.1943-14.8.1998) věnoval kreslenému humoru, který zaujal čtenáře časopisů bezesporu svým výrazným filozofickým, metaforu využívajícím podtextem, lyrickým rukopisem a jasnou, radostnou barevností. V této souvislosti se zrodila postavička bílého panáčka - pana Pipa, který se procházel našim barevným světem a s nadhledem a vtipem glosoval současné dění kolem sebe. Postupně i z těchto jednotlivých prací vznikaly kreslené knižní seriály (Procházky pana Pipa, 1978; Námluvy pana Pipa, 1980) a filmové příběhy (Procházky pana Pipa, 1983; Polibky pana Pipa, 1985; režie obou filmů B. Dvořák).

Jedním z nejznámějších a dětmi velmi oblíbených televizních pořadů se stalo bezesporu od roku 1980 Studio Kamarád, pro které Stanislav Holý vytvořil nejenom scénu, ale především dal podobu loutkám - svérázným postavám hlavních protagonistů. Jů, Hele, Hary Šoumen, Muf a další se objevovali po šestadvacet let na televizní obrazovce pravidelně – až na několik období - každý týden. Množství jejich příhod a dobrodružství postupně psali různí autoři, například Anna Jurásková, Daniela Fischerová, Kateřina Krejčí, Miloš Kratochvíl, Jan Vodňanský a mnozí další.
Jů a Hele však byli ústředními postavami i dalších příběhů, které Stanislav Holý kreslil pro nejmenší čtenáře a které byly vydávány ve formě leporela (Jů, Hele, neděle, 1988), drobnějších tisků s krátkými texty (Jů a Hele rozdávají překvapení) nebo i větších knižních publikací (Jů, Hele, pondělí, 2000). K dalším Holého kresbám vytvořili příběhy Jiří Chalupa a Miloslav Doubrava, kteří připravili v loňském roce k vydání publikaci Jů a Hele - Velká kniha a kterou vydala Česká televize.
Další oblastí tvorby, které se Stanislav Holý věnoval a která je na výstavě zastoupena malou ukázkou, byla spolupráce s divadelními a televizními tvůrci pohádkových příběhů – v roce 1985 vzniklo téměř čtyřicet návrhů kostýmů pro představitele hlavních postav a velkých epizod televizní inscenace pohádky O chytrém Honzovi.
Výstava v západním křídle brněnského hradu představí až do neděle 3. února příštího roku na 160 ilustrací a kreseb k pohádkovým knížkám, k učebnicím matematiky pro základní školy, ale také přes 70 barevných litografií zahrnujících volnou tvorbu. Tyto vystavené práce upoutají vytříbenou kresbou, grafickou kulturou i vyhraněností námětu. V každém listu je divák vtahován do víru umělcovy fantazie s přesvědčením, že svět je zde i k tomu, abychom se z něj radovali.
V improvizovaném Studiu Kamarád budou děti očekávat oblíbené loutky a výstava i letos bude doplněna knihami s ilustracemi Stanislava Holého, které na výstavu zapůjčila Knihovna Jiřího Mahena.

Objednávky školních skupin:
Mgr. Alice Stuchlíková; stuchlikova@spilberk.cz, 542 123 635.
Na základě předběžné domluvy je možné se skupinou výstavu navštívit i v zavíracích dnech.
Muzeum města Brna, západní křídlo hradu Špilberk
Doba konání: 28. 11. 2007 – 3. 2. 2008
Kurátorka výstavy: PhDr. Jana Svobodová
Vernisáž: středa 28. 11. 2007 v 17.00 h.
Vstupné:
- vstupné plné 50,-Kč
- vstupné snížené 30,-Kč
- děti – skupina 5 a více dětí 4 – 6 let (školky) 20,-Kč

 
 
TOPlist





 

 Webmaster