Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Kačenky do vody pomáhají vědcům

Před patnácti lety si americká firma The First Years Inc v Číně objednala 30000 kusů plastových hraček do koupele. Jeden z kontejnerů skončil ve vlnách ve východním Pacifiku a kachničky se rozutekly po hladině. Od té doby se tři skupiny plastových zvířátek plaví po světě a zanedlouho má jedna dorazit k anglickým břehům.
Třicet tisíc plastových zvířátek má také velký význam pro vědce. Ti podle nich mohou mapovat přesnou dráhu mořských proudů. Část z nich plula na sever, část na jih a zbytek na východ. Severní skupina zamířila k Aljašce, obeplula Severní Ameriku i Grónsko a znovu se objevila na východním pobřeží USA. Listu Daily Mirror řekl oceánograf Curtis Ebbesmeyer, že je velice pravděpodobné, že se dostanou do atlantských proudů a objeví se na britských plážích. První část může očekávat Cornwall a jihozápadní Anglie během léta.

Další velká část hraček pluje k břehům Austrálie, Jižní Ameriky a Indie. Od začátku svého výletu urazila zvířátka přes dvacet pět tisíc kilometrů. Proplula místem, kde ztroskotal Titanik, přistála na Havaji a několik let strávila zamrzlá v arktickém ledu. Všechny nástrahy se ale podařilo překonat, a to hlavně díky dobrému materiálu: hračky jsou z odolného plastu a podle výrobce jsou vodotěsné.

 
 
TOPlist





 

 Webmaster