Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Mattel stahuje své hračky z trhů po celém světě

Tisíce závadných hraček stáhne i z českého trhu firma Mattel. Firma proslavená výrobou panenek Barbie.
Jedná se o autíčka natřená barvou s olovem a hračky Polly Pocket. Firma již musela ve světě stáhnout z prodeje 1,5 milionu čínských hraček kvůli podezření, že mohou obsahovat příliš mnoho olova. Tehdy se problém Česka netýkal. Nyní půjde o půl milionu hraček.
V Česku půjde především o hračky ze série Polly Pocket, které obsahují magnetky. Jde o hračky s malými magnety, které by mohly vypadnout a děti by je následně mohly spolknout, a hračky nabarvené nebezpečným olovnatým nátěrem. Několik tisíc hraček s nebezpečnými magnety Mattel prodal také v Česku. Lidé, kteří si je koupili, budou moci výrobky firmě vrátit a dostanou zpět peníze.
Mattel ani Fisher-Price nikdy dříve nemusely stáhnout z prodeje hračky kvůli možnému vyššímu výskytu olova. Ukázalo se, že Čína o problému s magnety věděla. Potvrdila to dnes úřednice Čínské hračkářské asociace v reakci na druhé masivní stahování čínských výrobků z trhu.
"Věděli jsme o situaci, protože už od března byly některé hračky stahovány v důsledku problému s magnetickými částmi," řekla, aniž by vysvětlila, proč se problém začal řešit až teď.
Mattel stáhne na celém světě z prodeje celkem 18,2 milionu hraček s magnety, jako jsou sady Polly Pocket či figurky Batmana, z toho 9,5 milionu ve Spojených státech. Firma Mattel již ze stejného důvodu stáhla z prodeje kolem 2,4 milionu hracích sad Polly Pocket loni v listopadu. Také stáhne z oběhu zhruba 1,5 milionu autíček, u kterých je podezření, že jejich nátěr obsahuje příliš mnoho olova.
Mluvčí českého Mattelu Marie Kadlecová ČTK řekla, že v Česku bude Mattel stahovat 12 druhů hraček Polly Pocket. "Na českém trhu jich bylo prodáno zhruba 25.000 kusů," uvedla Kadlecová, podle které se tyto hračky prodávaly především v letech 2005 až 2006, takže na pultech českých obchodů jich nyní zřejmě bude již minimální množství. Seznam zde.
Mattel nyní v Česku chystá informační kampaň, pomocí níž zákazníky upozorní na to, že mohou tyto hračky vrátit a od společnosti dostanou peníze zpět. "Cena těchto hraček se pohybovala od 200 do 1400 korun," podotkla Kadlecová. Předsedkyně Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC) Nancy Nordová na tiskové konferenci uvedla, že zatím není znám žádný případ, že by se nějaké dítě kvůli hračkám zranilo. Rozsáhlé stažení hraček z prodeje má za cíl případnému zranění zabránit.
Několik dní po oznámení, že hračky firmy Fisher-Price vyrobené v Číně mohou být závadné, zakázala čínská vláda místnímu výrobci hraček Lee Der Industrial dočasně vývoz. Spolumajitel a šéf firmy Čang Šu-chung pak spáchal sebevraždu.

Hračkářský průmysl má problémy
Zpráva je další ranou pro hračkářský průmysl. V Číně se ročně vyrobí více než 80 procent všech hraček, které se na světě prodají. Kvůli rostoucím problémům s bezpečností vznikají obavy, že prodejci budou odmítat prodej hraček vyrobených v Číně. Akcie Mattelu reagovaly na zprávu poklesem. Kolem poledne na burze v New Yorku ztratily až šest procent.
Narazit v obchodě na hračku, která je jedovatá nebo může ublížit dítěti, je tedy snadnější, než by se zdálo. I hračky od značkového výrobce Mattel byly závadné.
Potíže Mattelu jen ostřeji ukázaly na problém, se kterým si neví nikdo rady. Kontroly všechny závadné hračky nemohou objevit. Jen letos v prvním pololetí Česká obchodní inspekce zakázala prodej více než šesti tisíc hraček celkem za 1,6 milionu korun. Podle inspektorů se zdravotně závadné hračky najdou asi v pěti procentech obchodů. Jak je to možné? Není v silách kontrolorů prověřit úplně každou hračku. Zákon to ani nepožaduje.
"Odpovědnost leží na výrobci. Ten musí dodržovat normy. Až když zjistíme namátkovou kontrolou, že je porušil, můžeme proti němu zakročit," vysvětluje mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.
Zodpovědný za kvalitu hraček je i dovozce. Na hračky od Mattela se jedovatá barva dostala na výrobních linkách v Číně. Tamní firma, která na zakázku vyráběla autíčka, použila barvu s jedovatým olovem. "Ukazuje se, že riziko je u hraček podobné – ať už jsou značkové, nebo z tržnice," míní Fléglová.
Odborníci i kvůli tomu doporučují kupovat raději nebarvené dřevěné hračky. "Pokud chce někdo kupovat plastové hračky, měl by volit ty z tvrdých plastů, ne měkčené, které obsahují jedovaté ftaláty," řekla Ilona Pechová ze Zkušebního ústavu lehkého průmyslu.
Od loňského roku si mohou výrobci a dovozci hraček požádat o udělení značky Bezpečná a kvalitní hračka. Právě ta zaručuje, že jde o skutečně kvalitní výrobek. Pro její získání totiž musí výrobce splnit ještě přísnější normy, než nyní stanovuje zákon. I kvůli tomu zatím nikdo značku nemá. "Je to dobrovolné, možná i z toho důvodu o to není příliš velký zájem. V současné době zpracováváme žádost od jednoho výrobce," řekla Ilona Pechová. "Na druhou stranu by tak mohl výrobce nebo dovozce dokazovat,
že jeho hračky jsou skutečně bezproblémové," dodala.
Stojí za zamyšlení zda než módní hit nekoupit raději klasickou českou hračku. Čeští výrobci jsou častěji kontrolování a proto si myslíme, že jejich hračky jsou bezpečnější.

 
 
TOPlist





 

 Webmaster