Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku

 

Výstava stavebnice Merkur ve Šlapanicích u Brna 18.3. - 28.8.2010

Od 18.března 2010 probíhá v Muzeu Brněnska ve Šlapanicích výstava věnovaná legendární kovové stavebnici Merkur. Ta se na jih Moravy přesunula z Prahy. Už teď jsou však přípravy v plném proudu.
"Minulý týden jsme v krabicích dovezli exponáty. Nad naše očekávání jich dorazilo mnohem víc. Musíme tak kompozici výstavy trochu poupravit," popsala Martina Krajíčková z muzea.
Na výstavě se návštěvníkům představí historie české stavebnice, ale i opravdové unikáty. Premiéru tam totiž bude mít pět metrů dlouhý model ivančického viaduktu. Po něm se budou dokonce prohánět vláčky.
Na návštěvníky však čeká i ruské kolo a nejrůznější zemědělské stroje postavené ze stavebnice. Součástí výstavy, která potrvá až do srpna bude i dětská dílna.
Výstava nazvaná Merkur je věčný představí návštěvníkům bohatou historii i stále živou současnost legendární české kovové stavebnice, od jejíhož prvního uvedení na trh uplyne právě letos 85 let. Merkur je nejen inspirativní a zábavnou hračkou mnoha generací dětí, ale sehrál také klíčovou úlohu
při vzniku jednoho z největších objevů české vědy. S pomocí přístroje postaveného ze stavebnice Merkur vyrobil Otto Wichterle v roce 1961 první kontaktní čočky.
Výstava je uspořádána ve spolupráci se sběratelem a neúnavným propagátorem Merkur
u Jiřím Mládkem a je první větší prezentací tématu Merkur na Moravě. Zčásti se jedná o reprízu velmi úspěšné výstavy v Muzeu hlavního města Prahy, avšak v expozici šlapanické výstavy budou návštěvníci moci obdivovat i zcela nové, originální exponáty postavené z Merkuru, jako je např. model známého ivančického viaduktu.
Jak už je ve šlapanickém muzeu zvykem, součástí výstavy bude také dětská dílna. Tentokrát si v ní budou moci pamětníci zavzpomínat na svá dětská léta s Merkurem a mladší návštěvníci vyzkoušet, co všechno lze z této geniální české stavebnice vytvořit.

Výstava: Merkur je věčný

otevřeno: středa - neděle 13.00 - 17.00 hodin
vstupné:
plné – 20,- Kč
senioři – 15,- Kč
žáci, studenti, držitelé průkazu ISIC, ITIC, IYTC – 10,- Kč
osoby s průkazem ZTP, ZTP/P – zdarma
sleva pro držitele průkazu Rodinný pas" nebo "Familienpass.

http://slapanice.muzeumbrnenska.cz/

 
 
TOPlist





 

 Webmaster