Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Pinocchio v Pelhřimově

V Pelhřimově bude příští dva týdny k vidění unikátní maxiloutka. Dvoumetrový Pinocchio, kterého stvořil akademický malíř Pavel Charapov, umí neuvěřitelné věci. Za pomocí soustavy kladek a táhel mrká očima, pohybuje ústy a nosem a umí dokonce malovat. Výroba nadživotního Pinocchia trvala akademickému malíři a restaurátorovi Pavlu Charapovi půl roku.
Než loutka odcestuje do soukromé sbírky ve Švýcarsku, zakotví na dva týdny ve městě rekordů a kuriozit - v Pelhřimově.  Místní správci české databanky rekordů a kuriozit z agentury Dobrý den už panáčka dokumentují. Podle dostupných informací by takové dílko nemělo být nikde jinde ve světě. Fascikl ale pro jistotu pošlou ještě k posouzení do Londýna, do redakce Guinnessovy knihy rekordů.
Pinocchio umí spoustu věcí, ale jeho nejpovedenější kousek je asi to, že umí malovat. Namočí štětec do kalíšku s vodou a na svisle umístěném plátně na stojanu maluje originální akvarely. Dojde-li voda, dolije ji ze džbánu, který drží v ruce. Když je znaven, umí se dvoumetrový obr v kraťasech a s kloboukem na hlavě posadit na stoličku.
Dvaapadesátiletý Charapov, který do Česka přicestoval z Bulharska v roce 1974, je absolvent technické průmyslovky. Studium ho ale příliš nebavilo. Rok pracoval v plzeňské Škodovce, potom vystudoval obor restaurátorství na pražské Akademii výtvarných umění. Od té doby žije v Praze a restauruje památky. Při procházkách Prahou se mu nelíbily kýčovité loutky ze sádry, které tu prodávají trhovci. Rozhodl se proto vyrábět loutky poctivé, ze dřeva. Protože v něm přece jen zůstalo něco z techniky, umějí jeho loutky to, co žádné jiné.
Jeho lukostřelec například střílí šípy, tenista hraje stolní tenis, slepice snáší vejce. Boxera prodal na Kanárské ostrovy a v ateliéru má ještě hazardéra, který hraje v kostky. Unikátních dílek vyrobil za tři roky třináct, Pinocchio z lipového dřeva je ale největší. Ostatní měří kolem půl metru.

 

TOPlist





 

 Webmaster