Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Camarasaurus Pleo - robotické dinosauří miminko

Hýbající se hračky, které se projevují i zvukově, děti fascinují odnepaměti. A co teprve, když tyto hračky začnou emotivně reagovat.
Automaticky se pohybující hračky vytvářel už geniální švýcarský hodinář HenriLuise Jacquet-Drozd kolem roku 1773. Vymyslel a vyrobil například automatického písaře, který skutečně psal a kreslil, protože jeho tvůrce převedl elementární pohyby ruky do „programované paměti“, tvořené soustavou vaček - mechanických zařízení převádějících otáčivý pohyb na posuvný.
V dnešní době se k mechanice připojila ještě elektronika a po pokojích začali chodit umělí psíci, dráčci i humanoidi. Ukázkou možné hračky blízké budoucnosti je Camarasaurus Pleo, robotické „dinosauří miminko“.
Robot byl poprvé představen loni v únoru na výstavě DEMO 2006 ve Phoenixu. Jeho dalším vývojem a výrobou se zabývá kalifornská firma UGOBE, což je odvozenina od věty, která je mottem této hračky: „You! Go and be!“ (Ty! Běž a buď!). Znamená to, že Pleo je programovatelný autonomní robot bez dálkového řízení.
Jeho tvůrci jsou vynálezce Caleb Chung, jeden ze zakladatelů firmy UGOBE, a John Sosoka, její technický ředitel, který pro Plea vytvořil software.
Umělé zvířátko napodobuje všechny základní vlastnosti skutečného živočicha. Robot sám chodí po místnosti a díky senzorům předvádí „živočišné“ reakce - při pocitu ohrožení se třese strachem, umí dát najevo radost, kromě chůze dokáže také klidně ležet a „spát“, podle „nálady“ se nechá vzbudit, nebo naopak nechce vstát a reaguje na hlas i na pohlazení.
Sosoka s kolegy z UGOBE vypracoval pro tuto „novou formu života“ unikátní operační systém Life Form Operating System, díky němuž se každý Pleo rozvíjí podle prostředí, v jakém se nachází. Každý robot je proto originál. Operačním systémem robota bude open source, což rovněž přispěje k originalitě jednotlivých ještírků - jejich majitelé si je budou moci dotvořit přidáním svých programů.
Pleo nemá žádné dálkové ovládání, přesto komunikuje se svým páníčkem i dalšími lidmi či zvířaty. Díky čtrnácti servomotorům hýbe hlavou, ocasem, nohama, očima a nosem.
Pod kůží z měkkého polymeru jsou po celém těle rozmístěny infračervené, světelné, dotykové a polohové senzory, zaznamenávající předměty i lidskou přítomnost. V hlavě má kameru a v těle je umístěn  potenciometr, šestnáctibitový centrální procesor a několik osmibitových čipů. Senzory má i na palcích u nohou a v těle dalších devět dotykových čidel, nejen na končetinách, ale také na pysku. Vidí infračerveně a vydává stereo zvuk. Když jej tedy pohladíte, podívá se po vás a radostně zamručí.
Původní Pleo se pohyboval díky nevyjímatelným bateriím, které si chodil sám dobíjet do nabíječky, podobně jako například robotické vysavače. Jenže baterie se přehřívaly a dobíjely jen částečně, takže nyní se vkládají do bříška dinorobota a po vybití se vyjmou a vloží do nabíječky.
Právě tato konstrukční změna vyvolala zdržení, kvůli němuž se Camarasaurus ještě stále nevyrábí sériově. Ta doba se ale rychle blíží.
Pleo je zajímavá elektrotechnická hračka, otázkou ovšem zůstává, jaký osud čeká při vývoji podobných robotických společníků současné domácí mazlíčky, ty skutečně živé.

Více se můžete dozvědět zde
Video si můžete prohlédnout zde

 

TOPlist





 

 Webmaster