Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Ruská vláda proti nemravné panence Barbie

Do boje proti panence Barbie, stolní hře Pokémon, plastovým i virtuálním samopalům a tankům vytáhlo ruské ministerstvo školství. Navrhlo vládě rázná opatření s cílem vymýtit z dosahu dětí "nemravné hračky", které vyvolávají agresi, strach a předčasné sexuální představy.
Podle názoru ministerstva by všechny prodávané hračky měly projít povinnou expertízou. Výrobky se budou hodnotit ze sociálního, psychologického a pedagogického hlediska. Za tímto účelem byl vytvořen zvláštní orgán, jehož pracovníci budou oprávněni zakazovat a zabavovat necudné exempláře, vzbuzující pohoršení. Ruský trh je prý totiž zaplaven "škodlivými" hračkami, zejména zahraničními, které mají špatný vliv na výchovu ruských dětí.
Experti se netají tím, že Barbie, se kterou v posledních deseti letech marně soutěží ruská Nataša, již delší dobu provokuje ministerské úředníky. Vypadá prý totiž příliš sexuálně a na některá děvčátka má údajně negativní psychologický vliv. Panenka se štíhlým pasem a bujným poprsím prý do dětských rukou nepatří. Podle některých dětských psychologů se děvčátka v panence mnohdy shlížejí a chtějí se pak tomuto ideálu podobat. Pokud se jim to nedaří, trpí komplexem méněcennosti. Navíc prý vyrůstají jako arogantní, odměření a namyšlení jedinci.
Socioložka Natalja Grišajevová tvrdí, že Barbie má na děvčátka špatný vliv, neboť v nich nevyvolává mateřské pudy, ale povrchní zájem o módu a přepych. Zatímco sovětské děti braly panenku spíš jako batole, balily ji do plen a krmily ji kašičkou, nynější děti jsou prý prostřednictvím Barbie vychovávány k egoismu. "Dítě se asociuje s dospělou ženou, která nosí drahé boty a šaty a má v bytě přepychový nábytek. Je tak vychováváno jako egoista s konzumním způsobem života," míní. Podobnou škodu podle ní působí dětské psychice také počítačové hry, kvůli nimž se děti ztotožňují s virtuálními akčními hrdiny.
Podle vedoucí Domu hraček Olgy Kukuškinové však obchod nemůže prodávat jen "cudné" ruské výrobky. Zákazníci prý dávají přednost zahraničnímu zboží a těžko nějaká komise může rozhodnout, co je pro dítě vhodnější.
Úředníci prozatím chtějí stáhnout z trhu hračky vybavené pohlavními orgány, k nimž prý kvůli poprsí patří i Barbie, a také plastové, plyšové či gumové potvory, jež vyvolávají strach a agresivitu. Federální expertní rada ministerstva školství již zakázala populární stolní hru Pokémon. Podle vedoucí sekce Hračky Naděždy Gabrusevové je nepřípustné, aby byly děti vyzývány "někoho zabít" nebo "otrávit".
Ruské ministerstvo školství se již před dvěma roky pokusilo kontrolovat hračky na trhu. Ministr Vladimir Filippov dokonce vydal nařízení, podle něhož hračky nesmějí provokovat agresi, vyvolávat hrubý vztah k partnerům, navozovat projevy nemravnosti a násilí, působit nezdravý zájem o sexuální věci či nabádat k opovrhování lidmi s fyzickými nedostatky. Výrobci však nařízení zjevně ignorují, neboť ruský trh je doslova zaplaven militantními hračkami a agresivními počítačovými hrami. Není vyloučeno, že také nové opatření se stane jen živnou půdou pro korupci, zatímco trh zaplaví pirátské "nemravné a škodlivé" hračky.

 
 
 
TOPlist





 

 Webmaster