Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Vánoční stromky ve světě

Nejrůznějšími barvami a milióny světel září v období Vánoc snad všechny světové metropole.
Neodmyslitelnou dominantou je nazdobený jehličnan. Kde se vzal? A proč je symbolem nejkrásnějších svátků v roce? Podle jedné legendy se ten úplně první objevil už v roce 573 na dvoře burgundského krále. Řeholník Kolumbán ozdobil starobylou jedli hořícími pochodněmi rozvěšenými do tvaru kříže. Přestože výzdoba velkých světových měst vypadá na první pohled stejně, v každé zemi má strom jiný význam a jinou tradici.

PRAHAPRAHA
K nám se dostal vánoční strom z Německa. Ještě před třemi sty lety byl jediný možný vánoční stromek jedle. Až mnohem později ji nahradily odolnější smrky a borovice. Vůbec poprvé se stromek rozsvítil v pražské vile ředitele Stavovského divadla Jana K. Liebicha roku 1812. O třicet let později se v Praze stromky začaly běžně prodávat a říkalo se jim "Kristův strůmek". První veřejný stromek se poprvé rozsvítil v Plzni před osmasedmdesáti lety.

BERLINBERLÍN
Tradičně přivážejí hlavní berlínský vánoční strom z Norska. Rozsvěcí se koncem listopadu u Brandeburské brány. K německým svátkům patří velmi bohatě ozdobený strom. Záleží na vkusu, zda zvítězí tradiční ozdoby - sláma, sušené ovoce nebo módní trendy - především červenozlaté a modrostříbrné.

RIO DE JANERORIO DE JANEIRO
Vánoční stromeček je v Brazílii přepychem a výsadou bohatých. V teplých krajích si voňavý jehličnan nemůže dovolit každý. Ti méně majetní nahrazují symbol Vánoc stromy umělými, které jsou ověšeny pestrobarevnými vánočními ozdobami.

NEW YORK
Klasický stromeček s ozdobami a svíčkami, který Evropané znají už poměrně dlouho, je pro Američany spíš novinkou. Dříve totiž Otec Vánoc, dnes Santa Klaus, naděloval dárečky do punčoch zavěšených na krbové římse. Až mnohem později, když byly dárky stále rozměrnější, se začal objevovat stromeček a pod ním kola, lyže a jiné věci ve svátečním balení.

KUALA LUMPURKUALA LUMPUR
Honosně nazdobený vánoční strom nechybí ani v tak exotické zemi, jakou je Malajsie. Vánoce v této zemi nemají takovou tradici, protože zde žije jen zhruba šest procent křesťanů. Pokud ale Vánoce slaví, hostina je velkolepá a stromky bohatě zdobené buď pestrobarevnými ozdobami, nebo převládá zlatá s množstvím zářících svíček. Štědrý den se v malajských křesťanských rodinách slaví až 25. prosince.

 

TOPlist





 

 Webmaster