Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Tlusté děti - obchod snů

Obézní děti v západoevropských zemích i v USA začínají zvyšovat export českým výrobcům hraček. Narůstá totiž zájem o vše, co odláká děti od obrazovek počítačů a naopak je zapojí do pohybových her.
Jde o nejrůznější vybavení pro dětská hřiště, skluzavky, prolézačky, houpačky, věci na pláž, na pískoviště a podobně.
"Je to zajímavý směr letošního roku. Ve vyspělých zemích začaly za zavádění a propagaci těchto většinou venkovních hraček bojovat různé zdravotnické organizace a spolky. Ty si vzaly za cíl děti odtučňovat, aby byly zdravější," tvrdí místopředseda Sdružení pro hračku a hru Jiří Šťastný.
Firmy nestíhají vyrábět
Poptávku po podobných hračkách už začínají někteří čeští výrobci pociťovat. Jde zpravidla o firmy, které jsou již exportně aktivní. Například jeden z největších výrobců skluzavek a pružinových houpadel, firma Eurogame, už loni vyvezl desetinu své produkce do Belgie.
"Nestačím vyrábět. Letos se dodávky pro belgického distributora znatelně rozvíjí," tvrdí majitel zlínské firmy Eurogame Josef Rozum.
Firma Proplast z Hluboké nad Vltavou loni vyvezla na tisíc nejrůznějších skluzavek do Rakouska, odkud část dále směřovala do Německa i Itálie. "Jsme plně vytíženi. Výrobu letos můžeme zvýšit maximálně o deset procent, na víc nemáme kapacity," uvedl majitel Bohumír Salinger.
Venkovní hračky v Česku vyrábí několik desítek dalších firem a živnostníků.
"Mezi naše pohybové hračky patří například molitanová stavebnice. O tu je zatím větší zájem v zahraničí než v tuzemsku," řekl Vladimír Beckert, majitel firmy Noe, která se zabývá výrobou didaktických hraček.
"Obce dávají stále víc peněz na vybavení hřišť na zahradách základních škol nebo dětská zařízení na městských sídlištích," míní majitel výrobce hřišť Grana, Vladimír Matěja.
Firma se zatím soustřeďuje pouze na český trh. Zatímco u velkorozměrných věcí se výrobcům daří, v případě drobných hraček se potýkají s dovozy z asijských zemí.
Hračky podporuje unie
Poprvé se nový trend projevil na únorovém největším veletrhu hraček v Evropě v německém Norimberku. Proti obezitě dětí hodlá zakročit i Evropská unie. Evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele, Markos Kyprianou slíbil, že se zasadí o potlačení epidemie obezity v Evropě. Loni totiž přibylo v unii 400 tisíc dětí ve školním věku, které trpí nadváhou.
Loni se export českých hraček zvýšil z 3,27 miliardy korun o 430 miliónů korun.

TOPlist





 

 Webmaster