Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Americký hračkářský trh je přesycen
Výrobci i obchodníci už přes rok čelí nízkým prodejům i vzájemné cenové válce. Poslední obětí nepříznivého klimatu se v USA stal největší soukromý prodejce hraček KB Toys.
Společnost KB Toys, která vlastní v USA téměř 1300 obchodů, požádala soud v Delaware o ochranu před věřiteli podle článku 11 amerického zákona o bankrotech. Její loňské prodeje se meziročně snížily o deset procent a experti očekávají, že za rok 2003 oznámí ztrátu ve výši 38 miliónů dolarů, uvedl deník Washington Post.
Síť KB Toys dluží také dodavatelům, mimo jiné výrobci hraček Hasbro, částku 15,3 miliónu dolarů, firmě Lego Systems 9,9 miliónu dolarů a společnosti Microsoft 2,2 miliónu dolarů.

Ceny diktují velké maloobchodní řetězce
Firmu poškodila především soutěž levnějších plnosortimentních obchodních sítí, jako je Wal-Mart nebo Target. Například hit loňských Vánoc, figurku Hokey-Pokey Elmo, prodával Wal-Mart za 19,46 dolaru, zatímco v KB Toys byla k dostání za 24,99 dolaru.
"Velké maloobchodní řetězce si mohou dovolit jít s cenami dolů, protože prodávají ve větších objemech, mají více poboček a jsou flexibilnější," upozornil analytik Howard Davidowitz z finanční skupiny Davidowitz & Associates. Obchody jako KB Toys, ale i další by proto podle něj měly zúžit nabídku a specializovat se například na elektronické nebo výchovné hračky.
Společnost KB Toys chce v rámci reorganizace uzavřít 500 svých prodejen. Předpokládá, že do začátku letošní předvánoční sezóny vypořádá veškeré závazky vůči věřitelům a začne opět fungovat v normálním režimu. "Počítáme, že restrukturalizace nás vyjde na 350 miliónů dolarů," informoval v prohlášení pro tisk výkonný ředitel KB Toys Michael Glazer.

O přežití bojují i další společnosti
Společnost KB Toys tak rozšířila seznam amerických prodejců hraček bojujících o přežití. Loni v prosinci požádala o ochranu před věřiteli konkurenční hračkářská síť FAO Schwarz. Měsíc před tím oznámil největší americký prodejce hraček Toys R Us, že z důvodu nízké poptávky prodá okolo dvou set svých specializovaných prodejen. "Ani předvánoční sezóna nesplnila naše očekávání," konstatoval mluvčí Toys R Us na serveru MSN Money. "Snižujeme také odhad výsledku za loňský rok," dodal.
"Firmy zaměřené výhradně na prodej hraček mají nyní velké problémy," uvedl pro agenturu AP zástupce newyorské brokerské společnosti Burnham Securities David Leibowitz.
Potíže s odbytem nemají jen obchodníci, ale také výrobci hraček. Dánská firma Lego Systems očekává, že její loňská ztráta dosáhne rekordní výše 1,4 miliardy dánských korun (238 miliónů dolarů). Detailní výsledek zveřejní společnost za několik týdnů.
"Strategií našeho růstu mělo být zaměření na zcela nové výrobky, ale na náročném trhu hraček se nám s ní nepodařilo prosadit," přiznal na BBC výkonný ředitel firmy Kjeld Kirk Kristiansen. Neosvědčily se například počítačové hry a výrobky pro nejmenší, do kterých společnost v minulých letech hodně investovala.
Společnost Lego Systems se chce nyní soustředit na svou tradiční produkci, tedy stavebnice, jejichž prodej se loni zdvojnásobil. Zatím není známo, jakým způsobem se chce dostat zpět do černých čísel, ani kolik lidí propustí.

 

TOPlist





 

 Webmaster