Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku

 

Výroba hraček - zajímavá exkurze

Jak se obyčejný špalík mění v dřevěný vláček, korále nebo oblíbenou postavičku krtečka můžete vidět na prohlídkové trase výroby v areálu postaveném před více než sto lety. Tradiční výrobce dřevěných hraček Detoa Albrechtice totiž už na jaře otevřel svou výrobu turistům.
Firma předpokládala, že v prvním roce továrnu navštíví kolem tisícovky turistů . Už nyní je ale jasné, že návštěvnost bude podstatně větší. "Zájem je větší, než jsme čekali. Zatím máme otevřeno jen ve všední dny, kdy se v továrně pracuje. V budoucnu bychom ale chtěli otevřít i o víkendech, proto chceme v areálu vybudovat i muzeum, které návštěvníkům představí nejen naše hračky a klavírní a pianové mechaniky, ale také historické stroje, na nichž se vyráběly," řekl jednatel společnosti Jaroslav Zeman.
V muzeum chce změnit část kanceláří hlavní budovy, na úpravy žádá firma dotace z Regionálního operačního programu. "Vybudování muzea přijde na nějakých osm milionů korun, kolem sedmi bychom mohli získat z evropských fondů," řekl.
K nejstarším a také nejoblíbenějším hračkám z Detoy patří mačkací figurky, které si kupují i dospělí jako suvenýry, stále oblíbené jsou hračky na provázku nebo dřevěné stavebnice a stolní hry. "Tři čtvrtiny produkce vyvážíme, největším odběratelem je Německo, prodáváme ale třeba i do Číny nebo Japonska," řekl Zeman.
Ruční výrobu dřevěných hraček si můžete prohlédnout v Jiřetíně pod Bukovou.Ruční výrobu dřevěných hraček si můžete prohlédnout v Jiřetíně pod Bukovou.
Stále více se podle něj hračky prodávají v tuzemsku. "Zlepšuje se životní úroveň, lidé mají víc peněz a také jim víc záleží na tom, co kupují svým dětem," vysvětlil. I to je jeden z důvodů, proč se firma rozhodla otevřít výrobu návštěvníkům. "Chceme lidem i odběratelům ukázat, že hračky skutečně vyrábíme a nenakupujeme je někde Číně," dodal.
Nejčastějšími návštěvníky jsou podle Zemana školáci a rodiče či prarodiče s dětmi. Na své si ale ve stoletém areálu přijdou i dospělí. Prohlídka nabízí také unikátní stroje a celý areál je zajímavý i z pohledu ekologie: teplo pro továrnu i sušárny dřeva zajišťuje kotel na spalování odpadu z výroby, tedy pilin a dřevní štěpky. "Díky tomu se podařilo snížit roční náklady na plyn o 12 milionů korun, v budoucnu by měla hospodaření vylepšit ještě fotovoltaická elektrárna na střeše továrny," dodal jednatel společnosti.

Exkurze probíhají ve všední dny 8:00 - 10:00 a 12:00 - 13:00, a to po předchozí domluvě na telefonním čísle 483 356 322 nebo na e-mailu exkurze@detoa.cz.
Okruh zahrnuje prohlídku výroby od zpracování surového dřeva přes výrobu dílků, jejich barvení až po montáž hraček. Po ukončení prohlídky si mohou návštěvníci zakoupit výrobky v podnikové prodejně.
Délka prohlídky je 45 – 60 minut.
Cena na okruh v českém jazyce pro jednu osobu je 50 Kč.
Cena na okruh v cizím jazyce pro jednu osobu je 70 Kč.
Minimální počet na 1 prohlídku je 8 osob, maximální 15 osob. V případě menší skupiny je jednotná cena 400 Kč.
Okruh není vhodný pro děti do 4 let.
Jiřetín pod Bukovou 6, 468 43 Albrechtice v Jizerských horách
GPS: Loc: 50°45'23.395"N, 15°15'52.557"E

 
TOPlist





 

 Webmaster