Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Nebezpečná hračka - Bindeez !

Křeče, ztuhlost, halucinace, dehydratace a u dětí kóma až smrt.
To jsou rizika chemické látky, kterou obsahují i taneční drogy. A právě tyto látky se nacházejí podle všeho i v hračce pro děti zvané 'Bindeez'. Korálky Bindeez typ Start set EP 00590, Super studio EP 00592, nebo náhradí náplň EP 00588, která je u nás k dostání i přes internet.
V Česku se snad už dá koupit opravdu vše. Volně dostupná je na internetu hračka pro děti starší třech let Bindeez. Ta v USA způsobila vážná zranění. V kuličkách je halucinogenní tekutina. Našemu serveru informaci o přítomnosti hraček v ČR potvrdil hlavní hygienik Michael Vít.
"Kuličky vylučují lepidlo, které může mít halucinogenní účinky," uvedl Vít s tím, že zatím jsou hračky Bindeez podrobovány expertíze.
Bindeez, sada malých barevných korálků. Děti je můžou snadno vdechnout. Kuličky obsahují zákeřný jed, kterým jsou slepené.
"V tom lepidlu je záměna za jinou látku, když to dítě spolkne, přetvoří se v látku, která je podobná taneční droze," řekl hlavní hygienik Michael Vít.
"Pokud se korálek dostane do žaludku dítěte, dojde k rozložení a vzniká látka, která může způsobit halucinace," dodala mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.
"Údajně měla být vadná jedna série výrobku," sdělil našemu serveru zdroj z ČOI. Podle zdroje mohly kuličky způsobit dětem vážné problémy, pokud je polkly. "V dětském traktu společně s slinami vytvořily zdraví škodlivou látku.
Souprava s názvem Bindeez je k dostání v Praze, dá se sehnat i přes internet, což jsme si sami ověřili. Nabízí ji několik obchodů zaměřených na hračky. Dovozce na svých stránkách dočasně pozastavil její prodej, to však neudělali ostatní obchodníci, kterým by pokud hračku neprodají zůstala na skladě a byla by "škoda" ji nyní před vánoci neprodat.
Podnět k chemické analýze kuliček už obdržela Česká obchodní inspekce, výsledky testů budou v nejbližší době. Případem se bude zabývat i hlavní hygienik ČR. Rodiče, kteří hračku koupili, by ji dětem neměli dávat.
Extáze při předávkování vyvolává křeče, ztuhlost svalstva a ztrátu vědomí vedoucí k smrti. Dospělým hrozí po požití halucinace, kóma a dehydratace. U dětí může i malá dávka způsobit smrt.
Hračku už stáhly z trhu USA, Německo, Švýcarsko a Austrálie.
Čína, kde se hračka vyrábí, zakázala vývoz. České úřady podle listu nebezpečí nezaregistrovaly, protože sledují jen hračky pro děti do tří let a obchody nabízející výrazné slevy.
"Ani do jedné kategorie Bindeez nespadají, proto nám unikly," řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít. Naději vidí v nové evropské směrnici, vyžadující povinnou kontrolu všech výrobků určených dětem do 14 let.
V USA podle Deníku stáhl Úřad pro ochranu spotřebitele již čtyři miliony sad poté, co některé děti po spolknutí kuliček upadly do kómatu. Podobné případy se staly i v Austrálii.
Odtud hračka pochází a firma Moose Enterprise za ni dokonce dostala tamní ocenění Hračka roku 2007.
Odborníci doporučují rodičům, aby se této hračky vyvarovali, a pokud už ji koupili, raději by ji měli vrátit zpět do obchodu.

Postup reklamace dle ČOI naleznete zde

4.4.2009
Firma která dováží zboží v současné době má již na Bindeez atesty a mělo by tedy být vše v pořádku. Přesto při nákupu doporučujeme prohlédnout si zda se nejedná o starší šarže, které se mohou na trhu ještě vyskytovat.

 

 

TOPlist





 

 Webmaster