Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Výstava v Dačicích

Návštěvníci uvidí panenky, autíčka, makety koňských povozů i cínové vojáčky.
Do světa hraček zavede návštěvníky výstava v Městském muzeu a galerii v Dačicích. Exponáty pocházejí ze soukromých sbírek a ze sbírek Horáckého muzea v Novém Městě na Moravě a také Muzea Jindřichohradecka. Některé hračky pocházejí z Německa a Francie, tyto země patřily mezi hračkářské velmoci 19. století.
"Výstava přináší průřez ve vývoji hraček od šedesátých let předminulého století do šedesátých let dvacátého století," upřesnila ředitelka muzea Marie Kučerová a dodala, že část expozice je věnovaná panenkám a všemu, co náleží těmto figurkám, které vznikaly jako zmenšené napodobeniny člověka. Panenky totiž dříve sloužily nejen jako hračky, ale i různým módním salonům k předvádění oděvů ve zmenšeném měřítku.
Panenky na výstavě doprovází starodávné oblečení a kočárky, kterých je vystavena celá série podle toho, v jakém časovém období byly zhotoveny. Nechybí ani pokojíčky, zařízení ložnic a kuchyněk včetně porcelánových servisů.
Mužskou část návštěvníků zaujmou samočinné a mechanické hračky. Milovníci historie mohou v muzeu obdivovat model parního stroje, který pochází z roku 1948 a je stále funkční. "Topí se v něm suchým lihem a vytvořená pára pohání stroj a v pravidelných intervalech rozezvučí i píšťalku," upřesnila Kučerová. K vidění jsou i plechová autíčka, makety koňských povozů či první prototypy letadel.
Část výstavy je věnovaná hračkám s vojenskou tematikou. Zvědaví návštěvníci mají možnost si prohlédnout  husary na krásně vystrojených koních, cínové vojáčky různých národností i bitevní techniku.
V muzeu mají zastoupení i současné hračky. Některé si mohou lidé zakoupit přímo na místě.
Výstava nazvaná Kouzelný svět hraček bude v dačickém muzeu otevřena až do 31. srpna. Městské muzeum a galerie, Havlíčkovo náměstí 85, Dačice
tel. 384 422 493, muzeum.dacice@seznam.cz

 

 

TOPlist





 

 Webmaster