Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Hračky z min

Ačkoliv to zní neuvěřitelně, z tisíců nášlapných min budou hračky pro děti. Specialisté chemického závodu v ukrajinském městě Doněck dokončili v rámci odzbrojovacího programu NATO Partnerství pro mír likvidaci prvních 400 tisíc protipěchotních min. Z recyklovaných plastových částí zneškodněných min továrna vyrábí hračky.
Z jedné strany mina, z druhé hračka. Tak by se dal velmi zjednodušeně shrnout projekt, který na Ukrajině financuje Severoatlantická aliance.
Chemická továrna v jihoukrajinském Doněcku, kterou nechala aliance zrekonstruovat a vybavit technologií na likvidaci zbraní a recyklaci plastů, minulý týden ukončila první fázi odzbrojovacího programu.
Jak informovali pracovníci tiskového centra v bruselské centrále NATO, dosud zaměstnanci továrny od loňského července, kdy továrnu otevřel generální tajemník aliance George Robertson, zneškodnili 400 tisíc min.
Trhavina ze zneškodněných min poslouží v ukrajinském průmyslu. Z recyklovaných plastových částí v továrně vznikají dětské hračky, jako například pestrobarevní kačeři.
Ukrajina má však ve svých armádních skladech přes sedm milionů protipěchotních nášlapných min. Podobnými arzenály vládnou i další země z bývalého sovětského bloku, které alianci slíbily, že zásoby staré munice a zbraní zlikvidují.
Aliance v roce 2000 proto vytvořila pro země, které se do programu chtějí zapojit, speciální fond, do kterého finančně přispívají některé členské státy NATO, jako Kanada, Maďarsko, Polsko či Nizozemí. Na likvidaci munice a min v partnerských zemí vynaloží NATO 4,2 milionů dolarů.
Během dvou let už experti například zneškodnili přes 1,5 milionů min v Albánii a Moldávii, která se zavázala k likvidaci nášlapných min už v roce 1997 v kanadské Ottawě. Brusel přitom počítá s tím, že obdobné projekty brzy zahájí v Srbsku a Černé Hoře, Gruzii a Ázerbajdžánu.

 
 
 
TOPlist





 

 Webmaster