Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Tajemný ježek v kleci

"Když natočíme nejdelší osten ježka tak, aby vyčníval z klece jejím nejširším otvorem, posuneme ježka do poloviny výšky klece. Pak otočíme za vyčnívající osten..." - dále snad netřeba pokračovat. Každý ctitel Jaroslava Foglara z úryvku poznal Záhadu hlavolamu, zřejmě nejznámější spisovatelovu knihu o dobrodružství Rychlých šípů v tajemných Stínadlech.
Hradecký sběratel a znalec Foglarova díla Ivo Tomáš umí osvobodit ježka z klece za několik sekund, a to má na výběr z dobrých tří desítek ježků-hlavolamů, které dosud shromáždil.
"Typů ježků je hodně. Každý je vyroben trochu jinak a jinak funguje," říká sběratel.
Přednost dává těm, které se věrně drží Foglarovy předlohy. "Mám několik kovových ježků, které se hodně podobají popisu v knize, a když to člověk zná, vyjmutí netrvá déle než půl minuty," usmívá se Tomáš.
Svou sbírku, vážící se k životu a dílu Jaroslava Foglara, vystaví od 1. února 2005 v Rokytově výstavní síni na Kavčím plácku v Hradci Králové. Návštěvníci spatří nejen bezpočet Foglarových knih, vydaných u nás i v cizině, časopisy, do nichž spisovatel a propagátor skautingu přispíval, ukázky korespondence, ale i deskové hry, karty, odznaky a pamětní medaile. "Mám Foglarovu knihu v esperantu, dokonce existují Hoši od Bobří řeky vydaní ve slepeckém písmu," říká vlastník jedné z největších foglarovských sbírek v republice.
Zvlášť pyšný je na samizdatové strojopisy Foglarových románů a kreslených seriálů, které vytvářeli a šířili spisovatelovi ctitelé v době, kdy komunistický režim jeho dílo zakázal.
"K vidění bude i Foglarova hra, která nikdy nevyšla. V roce 1969 byla sice nakladatelstvím avizována, ale šla do stoupy. Před několika lety jsem získal její zřejmě první obtah, jsou na něm vidět rukopisné opravy," říká Tomáš.
klikni pro zvětšeníNejde však o pouhé exponáty. Výstavní prostor se totiž promění ve Stínadla, čtvrť, kde se většina příhod Rychlých šípů odehrává. "Návštěvník by měl nasát atmosféru Stínadel. Vitríny uspořádáme jako stínadelské domy, mezi nimiž budou lidé procházet," prozrazuje Tomáš.
Atmosféru tajemných míst dotvoří prkenné ohrady (posloužilo dřevo z jakési bouračky), starou litinovou pumpu zapůjčilo hradecké muzeum.
Přestože spisovatel existenci skutečných hrdinů knih za svého života několikrát potvrdil, a dokonce zveřejnil jejich fotografie, kde se Stínadla nacházela, neprozradil nikdy. Tomáš míní, že každý si musí najít svá Stínadla sám. "Po generace se ta místa hledají. Kdyby Jaroslav Foglar prozradil, kde jsou, kouzlo tajemství by bylo pryč," říká dvaačtyřicetiletý sběratel.
K zájmu o Foglara ho přivedl otec, který vlastnil prvorepubliková vydání Foglarových knih. "Už jako malý jsem je četl, a to bylo dobrodružství!" vzpomíná a dodává, jak ho nejvíc zaujalo, že Foglar popisoval jen taková chlapecká dobrodružství, která se dala prožít. "To nás všechny přitahovalo," tvrdí Tomáš.
Podobný názor má Jiří Polák, autor publikace Tajemství žlutého kvítku o historii časopisů Vpřed a Mladý hlasatel, v nichž kreslený seriál Rychlé šípy vycházel.
"Aby se člověk pro Foglarovo literární dílo nadchl, musí ho objevit ve správném věku. Foglarovy knihy kouzelně spojují dobrodružství, tajemno, ba i hororové prvky s návodem, jak se správně chovat. Samozřejmě mě lákaly prvky romantiky a dobrodružství, ale velmi rád jsem na sebe nechal působit i výchovné faktory," říká královéhradecký publicista.
Kovového ježka v kleci můžete zakoupit zde .

TOPlist





 

 Webmaster