Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Ježíškova pošta

Na božídarské poště už čekají první dvě pětikilové bedýnky plné dopisů s přáními pro Ježíška. Od začátku prosince pak tato a další a další přání ozdobí speciální razítko s malým Jezulátkem, na které se už nyní těší tisíce adresátů.
A vánoční Ježíšovská pošta v nejvýše položeném městečku ve střední Evropě se už pomalu chystá otevřít. Letos to bude potřinácté. Ta výška - konkrétně 1028 metrů nad mořem, není zmíněna náhodně. Jak se nejen mezi pošťáky traduje, právě kvůli své poloze je zkrátka z Božího Daru v tomto koutě světa k nebi nejblíže. Ti, kdo na Ježíška věří, by si ale neměli kazit den dalším čtením tohoto článku. Pravda o Ježíškovi úřadujícím na Božím Daru není totiž ani trochu vánočně romantická.
Na božídarské poště nerazítkuje žádný Ježíšek, ale paní poštmistrová. A aby tu lavinu dopisů vůbec zvládla, bude mít k ruce dva brigádníky. „První dopisy začaly přicházet už koncem října,“ říká vedoucí pošty Gabriela Slavíková. Razítkování ji čeká letos poprvé a nebude to žádná hračka. Soudě podle posledních let totiž i letos nejspíš přijde přes tři sta kilo dopisů určených k orazítkování. „Razítkuji běžně, nijak zvlášť se nepřipravuji. Ale budu si muset dát víc záležet,“ předpokládá poštmistrová Gabriela Slavíková.
Jak ježíšovská pošta funguje?
„Nejmenší a jejich blízcí mohou na poštu napsat, co by se letos mělo objevit pod stromečkem. Ale třeba i to, jestli by tatínek nemohl přestat kouřit a jestli by maminka mohla být míň ustaraná. Všichni, kdo chtějí, aby na jejich vánočním přání bylo speciální razítko, musí toto přání opatřit známkou a vložit do obálky s adresou Vánoční pošta, 362 62 Boží Dar,“ připomíná za Českou poštu Dita Václavíková.
Razítkovat začne poštmistrová s pomocníky v pondělí čtvrtého prosince a bouchání ustane s večerem ve čtvrtek dvaadvacátého.
Příležitostné razítko, která pošta používá, má každý rok jiný motiv. Letos (2006) to bude nemluvně v kolébce pod vánoční hvězdou. Loni to byla svíčka v ořechové skořápce a v předchozích letech například vánoční stromek, betlém, kapr, beránek, vločka nebo Tři králové.
K doručování "ježíškovské" korespondence ale tento rok přibyl také jeden zásadní problém. Jak nedávno mluvčí pošty upozornila, Ježíšek má úplně stejné podmínky jako kterýkoliv jiný klient, a pošťáci tedy nemohou otvírat obálky zaslané do jeho rukou. Pošta, která prý ani netuší, zda jde o reálnou bytost či nikoliv, se nakonec musela poradit s právníky. Řešením by údajně mohlo být najmutí brigádníka jménem Ježíšek, který by snad zásilky otvírat mohl. Podle jedné nejmenované televize, která se problému věnovala, je lidí tohoto jména v České republice 73.
Pošta ale letos s hledáním brigádníka jménem Ježíšek nepočítá. Stejně jako v minulých letech očekává, že většina přání dojde na obecnou adresu poštovny pod heslem "Ježíškova pošta", nikoliv do vlastních rukou Ježíška.
"V roce 2005 jsme měli asi jednu krabici přání, která byla Ježíškovi do vlastních rukou. Tuto krabici jsme nechali Ježíškovi v jeho úřadovně na Božím Daru, aby si mohl přání sám vyzvednout a přečíst, a tedy jsme je řádně dodali. Předpokládám, že Ježíšek jako bytost nadpřirozená si dopisy přečetl, i když byly zavřené," uvedla mluvčí pošty Dita Václavíková.

TOPlist





 

 Webmaster