Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku

 

Kačer Donald slaví 75. narozeniny

  V letošním roce není nouze o významná výročí. Jedno z nich slaví také Kačer Donald. Donald Duck, hrdina animovaných příběhu a komiksu vytvořený v roce 1934 režisérem Waltem Disneyem, který se stal také modelem pro řadu hraček.
  9. červen 1934 je datum narození nejznámější a nejoblíbenější postavičky animovaného filmu Kačera Donalda, vystupujícího v námořnickém oblečku a projevujícího se návaly vzteku, nemotorností, netrpělivostí.
  V průběhu své sedmdesátileté kariéry se z něj stala hvězda první velikosti a v popularitě zastínil dokonce i samotného Myšáka Mickeyho. V roce 2004 byla umístěna hvězda Kačera Donalda na chodníku slávy v Hollywoodu.
  Na stříbrném plátně se poprvé objevil 9. června 1934 v krátké Disneyho osmiminutové grotesce The Wise Little Hen - Moudrá slepička. Od té doby bavil nejen dětské diváky, ale také bojoval proti válce. Donalda z velké míry ovlivnil tým, který ho vytvořil - hlavně dva umělci AI Taliaferro a Carl Barks. Pro Kačerův osud byl klíčový i herec Clarence Nash, který postavě po půl století dodával polosrozumitelný kvákavý hlas.
Kačer Donald má nejrůznější záliby. Zajímá se o fotografování, sbírá známky, hraje tenis, v televizi se s chutí podívá na sport a komedie. Nejraději ale odpočívá a mlsá koblihy a lívance. Občas si pochutnává i na steaku nebo pečené huse.
Za druhé světové války Donaldova popularita vzrostla. Do roku 1941 se objevil v celkem padesáti filmech a mezi léty 1941 a 1965 následovala více jak stovka dalších. Ve válečném období dostal Donald ještě prostřední jméno Fauntleroy a stal se schopným armádním agitátorem, například v grotesce Donald rukuje. Vůdcova tvář z roku 1943 byla oceněná Oscarem za nejlepší kreslený film. Donald tu hraje nuceně nasazeného dělníka v továrně na munici, jenž musí zasalutovat, kdykoliv se někde objeví tvář Adolfa Hitlera.
Po válce Donald se svými přáteli v komiksových příbězích procestoval všechny světadíly a podíval se na severní pól i do vesmíru.
Donald byl v mnoha směrech předchůdcem celé linie živelných kreslených postaviček - Kačera Duffyho nebo tasmánského čertíka Taze, kteří později dělali pohromu v kreslených filmech Warner Brothers.
Za celou kariéru natočil Donald 128 snímků a loni své pařátky otiskl do hollywoodského chodníku slávy hned vedle Sharon Stoneové a Bruce Willise.

 
TOPlist





 

 Webmaster