Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Flextronics bude vyrábět LEGO v Kladně

Singapurská firma Flextronics, které se před čtyřmi lety v Brně nevedlo a musela státu vrátit sto miliónů korun investičních pobídek, přichází do Kladna. Nebude tam lisovat prvky pro mikroelektroniku - tuto výrobu převedla z Brna do Maďarska -, ale kostičky dětské stavebnice Lego. Dánská Lego Group se rozhodla skoncovat se starostmi o výrobu a do budoucna se chce zaměřit jen na inovace a marketing.
"V ostatních oblastech budeme využívat strategické partnery. Díky tomu získáme významné finanční přínosy," uvedl prezident a hlavní akcionář Lego Group Jorgen Vig Knudstorp.
Ke změně vedly firmu vysoké ztráty v posledních třech letech. Firma prodělala 400 miliónů dolarů, tedy asi devět miliard korun, a to i po započtení loňských 85 miliónů dolarů čistého zisku.

Flextronicsu si Lego váží
Součástí změn ve skupině, které probíhají od roku 2004 a potrvají do roku 2010, je i koncentrace výroby. Proto se od letošního srpna začne stěhovat výroba kostek, tedy řady System, z Dánska do továrny Lego v Kladně. Zde se má produkce, v závislosti na poptávce, zvýšit až o třetinu. K současným 589 zaměstnancům přibudou další až poté, kdy se výroba zvýší. Již loni se do kladenské továrny Lego přestěhovala výroba ze závodu ve Švýcarsku. Naopak z Kladna do maďarské lisovny Flextronicsu se letos přestěhovala výroba hraček Duplo pro nejmenší děti. O výrobu v Kladně se bude od srpna starat konkrétně Eletronics Manufacturing Services, která je jednou z divizí firmy Flextronics. Kladenský závod bude po převzetí výroby jediným v Evropě, kde se bude řada System vyrábět.
Pro americký trh se výroba kostek v prvním čtvrtletí 2007 přesune z pobočky Lego Group v Enfieldu v Connecticutu do výrobních zařízení Flextronics v Mexiku. Stejně tak se bude postupovat i v oblasti distribuce. Celkově se přesun bude týkat asi 300 zaměstnanců.
"Díky loňskému outsourcingu našich produktů Duplo jsme se přesvědčili, že Flextronic je velice profesionálním partnerem," dodal Knudstorp. Flextronics, který na zakázku vyrábí elektrotechnické výrobky pro různé značky a zaměstnává asi sto tisíc lidí, loni při tržbách 15,3 miliardy dolarů prodělal 141 miliónů.

Firma chce zůstat v Evropě
Móda a trendy se u hraček mění rychleji než kdykoliv předtím a je stále obtížnější odhadnout, s čím si děti budou chtít hrát zítra. Současně je trh s tradičními hračkami přeplněn zlevněnými výrobky, nutícími výrobce snižovat náklady. Pětice předních světových výrobců, kterými jsou společnosti Mattel, Hasbro, Bandai, MPA a LeapFrog proto přesunula část nebo celou výrobu do Číny a Indie. Na měnící se podmínky trhu reagovala i společnost Lego, která je velikostí obratu na šestém místě světového žebříčku. Ta ale naopak svůj závod v Koreji zavřela. V roce 2005 navíc rozprodala parky Legoland a letos na jaře ukončila výrobu ve Švýcarsku.
"Pro firmu je největším evropským trhem Německo, proto se rozhodla pro výrobu v blízkém Česku a ne vzdálené Číně," dodal Milan Kříž, zástupce firmy Lego.

 
TOPlist





 

 Webmaster