Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Stavebnice Merkur má své muzeum

Muzeum vzpomínek na dětství mnoha generací otevřela v neděli Police nad Metují. Zasvěcené je totiž Merkuru, kovové stavebnici, která se ve městě vyrábí přes pětaosmdesát let.
Za založením muzea stojí obecně prospěšná společnost Merkur Police, jejíž vznik podnítili současní výrobci stavebnice, rodinná firma Merkur Toys. „Merkur si zaslouží postavení rodinného stříbra. Je určitě nejznámější českou hračkou. Začal se vyrábět už v roce 1920. Zakladatel značky Jaroslav Vancl byl v hračkářství podobnou osobností jako například Křižík v elektrotechnice,“ říká Jaromír Kříž, majitel firmy Merkur Toys.
Barevné kovové díly, ze kterých lze díky matičkám a šroubkům sestavovat jeřáby, auta, letadla, účelné i nesmyslné konstrukce, poznala určitě každá žijící generace. Zájem lidí o setkání s hračkou a její historií prokázala už úspěšná výstava, kterou firma uspořádala předloni v městském muzeu. Podle starosty Police nad Metují Zdeňka Kadidla proto nebude mít ani samostatné muzeum Merkuru o návštěvníky nouzi. „Věřím, že se muzeum stane lákavou raritou pro návštěvníky Broumovska. Jistě sem budou jezdit školní výlety a dědečkové a tatínkové si přijdou s dětmi zavzpomínat na svoje mládí,“ říká Kadidlo. Město podpořilo vznik muzea finančně i tím, že mu poskytlo symbolický pronájem v bývalém zemědělském učilišti.
Expozice zabírá pět místností a čítá na pět stovek exponátů.
„První místnost je věnována plechovým vláčkům, které Merkur kromě stavebnice vyráběl a stále vyrábí. Další prostor popisuje historii značky. Ve třetí místnosti můžete zhlédnout celoživotní dílo sběratele kovových stavebnic Jiřího Mládka. Ten postavil z Merkuru Ocelové město inspirované románem Julese Verna. Čtvrtou místnost jsme věnovali stavebnicím jiných výrobců. V páté je náš současný výrobní program a hrací koutek, kde si děti mohou z Merkuru samy něco sestavit,“ říká Radko Kříž z firmy Merkur Toys.
Muzeum věnované dětské kovové stavebnici je světovou raritou. „U nás ani ve světě žádné muzeum s takovýmto zaměřením dosud nebylo. Najdete muzea, která se soustředí třeba na kovové hračky či panenky, ale žádné na stavebnice,“ vysvětluje pan Kříž.

Návštěvní doba : 9:00 – 12:00 a 13:00-16:00 mimo pondělí.
Tyršova 341, Police nad Metují
A my jen dodáme, že kompletní sortiment Merkuru můžete zakoupit zde.

 
 
TOPlist





 

 Webmaster