Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Výstava oslavuje stavebnici, která uchvátila děti i vynálezce

V Muzeu Prostějovska v Prostějově na nám. T.G.Masaryka 2 je zpřístupněna výstava "Merkur hračky malých-velkých".

Merkur není jen planeta naší sluneční soustavy, ale také proslulá a snad i nejznámější česká kovová stavebnice plná provázků, ozubených koleček, šroubků a matiček, nad kterou jásaly celé generace technicky orientovaných dětí. Vždyť stavebnice vznikla už na počátku minulého století v Polici nad Metují. Kdo si chce připomenout svá dětská léta nebo je dokonce přiblížit vlastním potomkům, neměl by vynechat výstavu, která je této stavebnici věnována v Muzeu Prostějovska. Na výstavě je k vidění devět exemplářů. Nejimpozantnější z nich je Eifelova věž, která měří celých 180 centimetrů. Rozhledna je osvětlená a je postavena z velkého množství dílů, které pochází z několika stavebnic Merkur a speciálních součástek, jež si lze dokoupit.
Výstava upozorňuje také na prostějovského rodáka Otto Wichterleho, který vynalezl s pomocí stavebnice Merkur první stroj na výrobu kontaktních čoček. „Samozřejmě že použil i nějaké další nepůvodní díly, ale konstrukce stroje byla merkurovská a vznikly na ní první kontaktní čočky na světě,“ podotýká Václav Horák, kurátor výstavy.
Výstava by mohla oslovit každého, protože stavebnice Merkur je stále v prodeji a rozšiřuje se o další sady. „Pokud byli nadšeni tatínci, je docela možné, že budou stejně nadšeni i jejich synové,“ odhaduje kurátor. Jak dále řekl, výstava je koncipovaná průřezově, protože málokdo ví, jak se nápad na celou stavebnici zrodil a dále realizoval.
Za všechno může Jaroslav Vancl, který založil v roce 1920 firmu Inventor. Původně byly kovové díly stavebnice navzájem spojovány kovovými háčky. V roce 1925 přešel výrobce na nový systém, který se zachoval v nezměněné podobě až dodnes. Kovové části stavebnice jsou již spojovány šroubky a matičkami. Tímto krokem se stavebnice velmi přiblížila reálnému konstruování a umožnila tak větší možnosti pro hru a tvořivou práci dětí.
Výstava v Prostějově trvá do 15. dubna.
Otevřeno denně kromě pondělí: 9. 30 - 12. 00 hod. a 13. 00 - 17. 00 hod.

Kompletní sortiment stavebnic MERKUR můžete zakoupit zde

 

TOPlist





 

 Webmaster