Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Nebezpečné pistole

Na trhu se podle všeho objevila nebezpečná hračka. Sdružení obrany spotřebitele vydalo varování, že se na tržnicích prodává atrapa pistole, která ovšem parametrově odpovídá zbrani skupiny D. Může tedy vážně ublížit. Přitom děti si ji mohou koupit už za 70 korun.
"Sdružení varuje před nebezpečnými kuličkovými pistolemi, které se prodávají jako hračky, i když v některých případech jde o zbraně," stojí v tiskové zprávě Sdružení obrany spotřebitele (SOS).
Impuls k prošetření podezřelých hraček přišel ze živnostenského úřadu v Dobrušce. "Úřad z Dobrušky nás na to upozornil, my jsme to předali České obchodní inspekci," řekl předseda SOS František Lobovský.
Kuličkové zbraně by totiž mohly při neodborném zacházení způsobit vážná poranění, a to především dětem, které si je na tržnicích mohou koupit. Přitom zbraně typu D by měly být dostupné pouze lidem nad 18 let.
"To, že ty pistole patří do skupiny D, určili naši spolupracovníci, kteří mají s podobnými hračkami zkušenosti," dodal Lobovský.
"Česká obchodní inspekce se tím zabývá. Zjišťujeme, zda to budeme šetřit my, anebo úřad pro zkoušení zbraní a střeliva," vysvětlila mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.
Podle Jiřího Křížka z Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva patří podobné pistole do kategorie vzduchových zbraní, které si mohou koupit pouze osoby starší 18 let. Na jejich prodej však není potřeba žádná registrace.
"Pistole fungují na principu vzduchovky. Jsou jasně stanovená pravidla, podle kterých se s těmito pistolemi může střílet pouze na terč. A mohou tak činit jen osoby starší osmnácti let nebo mladší pod jejich dohledem," řekl ČTK Křížek.

 

TOPlist





 

 Webmaster