Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Plyšáci vítězí mezi klasickými hračkami

Každý třetí člověk nechal letos v hračkářství bezmála pětistovku, říká výzkum Medianu
Plyšový medvídek loni oslavil sté narozeniny. A po celou dobu se drží na špici nejoblíbenějších dětských hraček. Hračka, ke které se dá tulit, nechává daleko za sebou stavebnice, ale i míče.
Dokazuje to i výzkum agentury Median, která oslovila více než osm tisíc lidí od dvanácti do devětasedmdesáti let s otázkou, jaké hračky nebo hry za poslední rok nakupovali. Průzkum nezahrnoval elektronické hračky.
Plyšová zvířata letos koupil každý třetí člověk. V závěsu za nimi se drží autíčka a s odstupem následují puzzle a stolní hry, pro které do hračkářství zamířila čtvrtina lidí.
"Málokdo to ví, ale puzzle, to není žádná novinka. První dílky skládaly děti už někdy před dvěma sty padesáti lety. Na obrázcích byly tehdy nejčastěji zahradní oslavy na zámcích," popisuje vedoucí pražského Muzea hraček Andrea Laiblová. "Jejich největší boom však už skončil. Teď se po nich lidé nepídí zdaleka tak často jako ještě před pár lety," říká Hana Ducháčková z malého hračkářství na okraji Prahy.
Panenky se drží až někde na pátém místě. "I to je velmi stará hračka. Třeba panenky-miminka byly velkým hitem už na začátku osmnáctého století. Měly tehdy skoro tříkilovou sádrovou hlavičku a hadrová tělíčka, aby se dívky naučily, jak jednou mají držet opravdové dítě," líčí Andrea Laiblová.
Na spodním konci žebříčku hraček, jež lidé nejčastěji kupovali, se umístily kočárky pro panenky, gumová zvířátka nebo kdysi velmi žádané vláčky. Do těch letos investovalo jen 5,6 procenta lidí. A taky už moc "nefrčí" lego. Koupil je jen každý šestnáctý.
Hračky nejsou levné. Celkem za hračky v letošním roce utratilo téměř třicet procent oslovených lidí od dvou set do pěti set korun. Každý pátý v hračkářství nechal dvakrát tolik. A osmnáct procent lidí zaplatilo za hračky pro děti dokonce mnohem víc než tisíc korun. Hračky nebyly levné nikdy.
"Měli jsme u nás v muzeu starou paní, která vzpomínala, že měla jako malá za první republiky dětská kamínka, podobná těm, která máme v muzeu, a že za ně tatínek dal celé dva platy. A to byl jako četník dost vysoká šarže, žádný chudák," říká vedoucí Muzea hraček.
A co bylo nejprodávanější hračkou v době prvních svobodných dnů před 15 lety? "Na dračku šly Dostihy a sázky, stavebnice Monti systém a medvídci Monchichi," psala Mladá fronta 18. prosince roku 1989 o návalu v brněnském obchodním domě Prior na stříbrnou neděli.
 

Co lidé kupují Plyšová zvířátka 32%
Auta 31%
Puzzle 25%
Panenky 23%
Míč 22%
 

TOPlist





 

 Webmaster