Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Putin - internet a hračky

Putin se ke konci svého volebního období stal nejen miláčkem dospělého obyvatelstva, ale i dětí. Neobešla se bez nich ani jeho předvolební kampaň. Rusko zaplavily hračky, které o něm zpívají písničky, a v internetu si otevřel dětskou stránku.
Vztah mezi Putinem a dětmi patří k jeho politickému image již od roku 1999, kdy se ještě jako předseda vlády setkal s moskevskými školáky. Většinou se měl k děvčatům, kterým občas věnoval i polibky. S jednou školačkou dokonce zápasil. Děti oživovaly i jeho televizní besedy s ruským lidem. Když si mu jedna dívenka z Birobidžanu postěžovala, že v centru města stojí umělý novoroční strom, místní vedení se mohlo přetrhnout, aby dovezlo z tajgy strom pravý, který tam stál až do léta.
Nyní Putin vyrukoval se zcela novým projektem virtuální komunikace s mládeží. Na stránce www.uznay-prezidenta.ru se děti mohou třeba dozvědět, jak se zbavit zbytečné lásky k hlavě státu, co je to demokracie, či kdo je důležitější: prezident nebo maminka. Putin se prý do tvorby této stránky tak vžil, že na čas zanechal všech státnických povinností a sám volal tvůrcům stránky. Vzpomínal, jaké knížky četl v dětství, jak se pral, kým chtěl být, a svěřoval se o svých plánech do budoucna. Řekl třeba, že až přestane být prezidentem, bude se věnovat bádání o problémech Ruska, předvídat budoucnost a bránit zájmy prostých občanů své země.
Zatímco na internetu, který je určen dětem od osmi let, se prezident mládeži docela líbí, menší Rusové si na něj nepotrpí. Podle agentury Novyj region například děti v sibiřském Irkutsku odmítají plyšové hračky zpívající o Putinovi. Ty se v poslední době těší značnému zájmu v několika regionech, avšak utlouct se po nich prý mohou hlavně rodiče, kteří svým ratolestem vnucují "politizované výrobky".
Čínští králíčci, opičky, medvědi a koťata, které po stisknutí bříška piští dva roky starý hit dívčí skupiny Zpívající společně "Chci takového, jako je Putin", se prý dětem nelíbí. "Nechci písničku o Putinovi, mám raději Čeburašku (hrdina dětských animovaných filmů)," citovala agentura chlapečka z Irkutsku.
Politické hračky se neujaly ani na Urale. Zpočátku tam o ně byl sice docela velký zájem, ale pak vypukl skandál v místní mateřské škole. Učitelky se zhrozily, když zjistily, že děti dostaly od dědy Mráze růžové zajíce zpívající "přisprostlé častušky" o Putinovi. Nechaly plyšová zvířata vykuchat, čip s písničkou vyhodily a dětem podstrčily zašité plyšáky.
"Není to pedagogické, když děti od svých hraček poslouchají a pak po nich opakují lehkovážné písničky o dospělých, tím spíše s příjmením Putin," dala se slyšet učitelka z Jekatěrinburgu Alla Popovová.
Do uralských obchodů už zvířata zpívající o Putinovi nesmějí. Uražení čínští výrobci oznámili, že končí s dodávkami do Jekatěrinburgu a přeorientovali se na jiné ruské regiony. Tam však prý budou nabízet jiné melodie. Distributoři zpívajících plyšáků se mezitím dušují, že nešlo o předvolební kampaň Vladimira Putina. Mají ale i trochu obavy, aby nebyli nařčeni ze "sabotáže".

 

TOPlist





 

 Webmaster