Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


V Rychnově nad Kněžnou mají muzeum hraček

Sběratelské nadšení, které překročí hranici soukromé vášně či skladovací možnosti sběratele, může být podnětem k založení muzea. Podobné situaci vděčí Rychnov nad Kněžnou za Muzeum hraček, které se objevilo v prostorách historické radnice na Starém náměstí.
„Každý byl dítětem a hrál si. Proto se lidé k hračkám rádi vracejí,“ říká Miroslava Pecháčková, která spolu s dalšími sběrateli a českou restaurátorkou panenek Dagmar Jurčekovou muzeum založila.
Návštěvníci muzea uvidí především panenky. Některé exponáty si ze svých dětských let pamatují současné babičky či prababičky, ale ve sbírce jsou panenky, jež nesloužily k dětským hrám, nýbrž k prezentaci společenského postavení někdejšího bohatého měšťanstva. „Panenky s porcelánovými hlavami z přelomu století jsou mezi sběrateli velmi ceněné a prodávají se za mnohatisícové částky. Vedle toho se však dochovaly i krásné exempláře panenek z levnějších materiálů. Ty mají obrovskou kulturní hodnotu právě v tom, že si s nimi děti skutečně hrály,“ říká sběratelka Pecháčková.
Rychnovské muzeum si zaslouží obdiv nejen pro své exponáty, ale i kvůli tomu, že jde o muzeum soukromé. „Byli bychom rádi, kdyby se nám dařilo ze vstupného platit alespoň nájem zdejších prostor,“ říká Pecháčková.
Mapovat historii hraček mohou zakladatelkám muzea pomoci i návštěvníci samotní, kteří by chtěli hračky zděděné po předcích do expozice zapůjčit. Sběratelky panenek chtějí muzeum rozšířit hlavně o hračky, které dělaly radost chlapcům.


 

TOPlist





 

 Webmaster