Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


SUDOKU

Stará čínská hra?
Ačkoliv je název Sudkou zkratkou z japonské věty Súdži wa dokušin ni kagiru, nepochází tato hra z Japonska. Japonská společnost Nikoli, která si název v zemi vycházejícího slunce zaregistrovala, uvádí, že hru objevila pod názvem "Number Place" (volně přeloženo "Umístěte čísla") v americkém magazínu o hlavolamech v roce 1980.
Sudoku si Japonci rychle oblíbili, dnes v této zemi můžete každý měsíc koupit pět magazínů o Sudoku v celkovém nákladu asi 660 000 kusů. Americká agentura Associated Press (AP) uvádí, že hlavolam Sudoku je variací hry Latin Square (Latinské čtverce), kterou v 18. století vymyslel švýcarský matematik Leonhard Euler. Hra Latin Square by podle AP měla vycházet ze staršího hlavolamu s názvem Magic Square (Kouzelné čtverce). "Tento typ hry by mohl mít kořeny ve starém čínském hlavolamu Lo Shu," domnívá se profesor sémiotiky torontské univerzity Marcel Danesi.

Jak se vlastně Sudoku hraje?
Sudoku není jak by se zdálo hra jen pro dospělé. Stále více dětí ji hraje ve škole pod lavicí a na školách vznikají i kroužky se zaměřením na tuto hru. Hra Sudoku je založena na principu využití všech číslic od jedničky do devítky. Všechno se odehrává na jednoduché hrací ploše. Mřížka o rozměrech 9x 9 čtverečků je uvnitř rozdělena na dalších devět čtverců, z nichž každý je složen z devíti čtverečků.
Úkolem řešitele rébusu je podle již vepsaných číslic vepisovat do mřížky další číslice tak, aby vždy v celé řádce, v celém sloupku a zároveň i v jednotlivých devíti čtvercích byly zapsány všechny číslice od jedničky do devítky. Zároveň se ale v žádném sloupku, řadě ani ve čtverečku nesmějí opakovat. Hlavolam tak vzdáleně připomíná například oblíbenou počítačovou hru "miny". V současné době vzniká plno stolních a elektronických podob této oblíbené hry

Jak začala sudokumánie
Za boom hlavolamu, k jehož zkrocení potřebujete jen logické myšlení a kapku soustředění, může devětapadesátiletý Novozélanďan Wayne Gould. Tento bývalý soudce, nyní v důchodu, objevil Sudoku v roce 1997 na návštěvě japonského hlavního města Tokio. Hra jej uchvátila natolik, že vymyslel speciální počítačový program, který umí vygenerovat velké množství mřížek s několika vepsanými čísly, základ rébusu Sudoku.. Program nabídl Gould zdarma britským Timesům - v tomto deníku vyšel hlavolam poprvé loni v listopadu. Ve Velké Británii má dnes Sudoku desetitisíce fanoušků, kteří vedle návštěv specializovaných stránek investují čas (a samozřejmě i peníze) také do Gouldových knih o hlavolamu. Ty se stávají pomalu ale jistě bestsellery. Další světová periodika se nechtěla nechat zahanbit a rébus založený na doplňování číslic od jedničky do devítky tak, aby se neopakovaly v žádném sloupci ani řádku, dnes můžeme najít například v německém listu Die Zeit, britském The Guardian, The Independent nebo The Daily Telegraph.
A pokud si chcete oblíbené Sudoku zahrát na svém počítači, můžete si jej stáhnout zde. Hra je v češtině. Pokud budete pilně trénovat, můžete dosáhnout stejného výsledku jako Jana Tylová z Mostu, která získala titul světového šampióna v italském Leccu .

Dřevěné Sudoku si můžete zakoupit zde

 
TOPlist





 

 Webmaster