Udělejte si větrník - Udělej sám

 
Úvod
Zprávy a zajímavosti
Veletrhy
Nebezpečné hračky
Udělejte si sami
Obsah - stránky
SHH
Kontakt

Nastavte si nás jako domovskou stránku


Hity vánoc 2004

Děti už nechtějí němé a nehybné hračky. Vánoce 2004 jsou ve znamení věcí, které mění svůj tvar či vydávají zvuky.
Úspěch soutěže Česko hledá SuperStar inspiroval i předvánoční trh s hračkami. Největším hitem na pultech se stal koberec s mikrofonem nazvaný Star Party. Když po něm dítě tancuje, vydává koberec melodii podle pohybu nohou a do mikrofonu může dítě zpívat.
Hned v závěsu se v hitparádě hračkářství drží nenápadné auto Regenerator. Když se s ním naráží do stěn, karoserie se deformuje jako při nehodě. Po stisknutí knoflíku se auto zase "složí" zpátky. Hodně rodičů kupuje i různé druhy panenek Chou-Chou, které dokážou kopat nohama, pít či čurat a plakat.
Na domácím trhu se znovu objevilo staré známé Tamagoči. Je však úplně jiné než předchozí druhy. Je vybavené infračerveným portem a pokud se sejdou dvě, můžou si s jeho pomocí vyměnit informace a mít "děti". V maloobchodní síti ho pořídíte 750 korun.
 Velký úspěch také zaznamenávají hračky pro špióny. Vždyť co je pro děti zajímavější než poslouchat z dálky cizí hovory. K tomu jim výborně poslouží Špionážní odposlech, který se prodává za 850 korun.
Za takové módní hity si však rodiče musí připlatit. Panenka Chou-Chou stojí 1800 korun, Regenerator 3500 korun a koberec je k mání za tisícovku. "I když rodiče může od koupi Regeneratoru odradit vysoká cena, maloprodejci za pár dní vykoupili celý velkoobchod s nimi," potvrdila Simona Váchová z hračkárny Pompo.
Co si mají přát, to se děti většinou dozvědí z reklamy. "Nejvíce jsou na odbyt předměty, které nabízíme v katalozích a v reklamách," vysvětluje mluvčí Teska Monika Čermáková. Dětská přání také ovlivňují aktuální filmy v kinech. Letos se budou chtít podle prodavačů chlapci obléci do kostýmu Spidermana - můžete zakoupit zde. V jiných akčních filmech se zase objevují brýle na noční vidění, které se také dají pořídit jako hračka.
Vánoce však mají i své dlouholeté stálice. Upozorňuje na ně Zdena Kratochvílová z kladenského centra volného času Labyrint, která přijímá od dětí denně lístečky s přáními: "Jedno dítě mi napsalo, že chce stavebnici LEGO, jiné by rádo hudební cédéčka," řekla Kratochvílová.
Jiné děti dávají přednost před hračkami jiným dárkům. "Přála bych si náušnice a batůžek," řekla Zuzana Janošová ze Zlína.
Dětští psychologové by nejraději dali dětem do rukou jednodušší hračky. "Ty nejlépe rozvíjejí dětskou fantazii. Panenky, které pláčou, nahrazují dětem lidský vztah a to není dobře," vysvětluje psycholožka Václava Masáková. s přispěním Tomáše Procházky a Lucie Frýdecké.
Některé zajímavé hračky můžete zakoupit zde.

TOPlist





 

 Webmaster